vrijdag 13 mei 2011

OSHO over Tai Chi Chuan

Tai Chi is heel goed. Zeker als je lichaam niet belast is door onderdrukte gevoelens en de energie kan stromen, dan is Tai Chi gewoon het juiste ding om te doen. Maar... Wacht eens even. Wacht eens heel even. Onthoudt altijd dat alles een bepaalde tijd, een bepaald seizoen en een bepaald klimaat heeft. CreĆ«er eerst het juiste seizoen, het juiste klimaat. Als het lente is, dan komen de bloemen heel gemakkelijk op. Anderzijds, in het verkeerde seizoen, in het verkeerde klimaat, kun je ergens hard aan werken en toch zal er niets gebeuren.


Mijn ervaring met Tai Chi is dat als iemand onderdrukte gevoelens heeft, die gevoelens als een muur om het middenrif komen te liggen. Die persoon kan het hara, het Tai Chi centrum, het Dan Tien, niet voelen. Zelfs als je hem zegt dat het er is, net onder de navel, vijf centimeter onder de navel, dan nog kan die persoon het niet voelen. Hij kan erin geloven, hij kan het zich voorstellen, maar hij kan het niet voelen - en tenzij je precies voelt waar het is zal Tai Chi niet beginnen. Je moet daar op gericht zijn. Daarop gecentreerd - daar vind je de bron van je 'Chi', de bron van je energie.

Tenzij iemand al zijn onderdrukte gevoelens afgeworpen heeft ... Woede, afgunst, jaloersheid, en nog honderden andere dingen die we blijven opstapelen in de maag omdat dat de enige lege ruimte is in ons lichaam ... Dus wat je ook maar weg wilt gooien, je gooit het daar neer. Of je gooit het (er-)uit. Of je gooit het naar binnen. Dit zijn de enige twee wegen.

Catharsis betekent bevrijding opdat je systeem niet vergiftigd wordt. Als iemand in een situatie is dat hij wil schreeuwen en dat niet doet omdat er misschien te veel mensen om hem heen zijn en dat vreemd zal lijken; de anderen zullen het bizar, gek, gestoord vinden en wellicht vindt hij zichzelf ook geestelijk gestoord. Waar zal zijn schreeuw naartoe gaan? Waar naar toe? Hij zal onderdrukt worden. Rechtstreeks de maag in gedrukt worden, waar hij als een onverwerkte emotie druk zal uitoefenen.

Deze schreeuw zal als een veer worden samengeperst: Je kunt rustig op een veer zitten, maar de veer is er en op elk willekeurig moment kan die veer zich ontladen. Je stopt op deze manier iedere dag honderden dingen weg - je maag is overbelast - en dan begin je opeens met Tai Chi. Je kunt niet voelen waar je centrum is. Je hebt ieder contact verloren, omdat tussen jou en je 'Chi' centrum zoveel rotzooi zit. Een berg aan rommel.

Die berg rommel moet eerst verwijderd worden. Als die verwijderd is zal je 'Chi' centrum beginnen te functioneren en dat zul je meteen weten. Je kunt er feitelijk naar verwijzen en niet in je verbeelding. Je kunt je levensenergie daar voelen borrelen. Dan worden de dingen gemakkelijk en dan wordt je Tai Chi zeer simpel. Dus los eerst het ene op, en doe dan Tai Chi.

Maar blijf me er naar vragen opdat ik het me zal herinneren.

bron: Osho Book “This Is It”