zondag 29 augustus 2010

De Stokvorm

Binnen Tai Chi Chuan zijn vele vormen bekend. In dit artikel gaan we wat dieper in op de zogenaamde 'stokvorm'. Met name wordt ingegaan op een onderbelicht aspect van deze vorm.

Gun Fa is een verzamelnaam van wapentechnieken. Stok behoort daarbinnen tot één van de meest effectieve wapens.
Zowel lange als korte stoktechnieken worden beoefend. De lengte van de stoktechniek slaat in dit verband niet op de de oefening, maar op de lengte van de te gebruiken stok. De stokvorm is opgebouwd uit hoogst effectieve wapentechnieken met behoud van de basisprincipes zoals je die ook in Tai Chi Chuan zult leren.

In de praktijk wordt hoofdzakelijk geoefend met houten stokken van verschillende afmetingen en vormen. Net zoals in Tai Chi Chuan beginnen de bewegingen vanuit het midden en is een goede coördinatie en balans van belang. De korte stokvorm bestaat uit 24 bewegingen en de lange stokvorm bestaat uit 270 bewegingen. Om verwarring te voorkomen wordt er op gewezen dat de zojuist genoemde lengte in dit verband op de lengte van de te gebruiken techniek slaat en niet op de lengte van de stok. Voor de oefeningen is de stok meestal iets langer dan de lichaamslengte, hoewel in kleine oefenruimtes ook volstaan kan worden met kortere stokken.

Door de stokvorm leer je objecten gebruiken als wapen in gevechtssituaties. Het lichaam wordt daarbij getraind om één te worden met het wapen. Net zoals in Tai Chi Chuan wordt de lichaamsconditie en lichaamscoördinatie vergroot. Ook de scherpte van de geest en het zelfvertrouwen wordt bevorderd.

Tai Chi is heilzaam voor de geest, bevordert de conditie en coördinatie, de geest wordt scherper en het zelfvertrouwen groeit. De stok leert je objecten te gebruiken als wapen in gevechtssituaties.

Hmmm..... De stok leert je objecten te gebruiken in gevechtssituaties.

Nu weet ieder mens dat je wel eens moe bent. Dat je soms geen zin hebt om te oefenen. Dat je het zo druk hebt gehad dat je niet aan Tai Chi bent toegekomen. Dat het regende en je je toch al niet zo lekker voelde. Dat je gewoon even geen zin had. Dat je ....

En dan gaat het versloffen. Je wordt weer stijver. De volgende keer op les merk je dat je niet zo goed kunt meekomen als je gewend bent. Je meet je af aan de ander die véééééél beter is dan jij. Je weet dat je dat eigenlijk niet moet doen, maar je bent ook mens nietwaar? En de week daarop denk je 'ach, ik heb het zo druk gehad. Weet je wat? Ik sla deze week maar over, dan heb ik volgende week weer frisse zin en moed!'

Geloof je het zelf?

Dit is een gevechtssituatie. Een hele echte gevechtssituatie waarin kennis van de stokvorm voor jou van onnavolgbare betekenis is. De uitslag van dit gevecht kan bepalend zijn voor je hele verdere toekomst.

Dit is het onderbelichte aspect van de stokvorm.

Het onderbelichte aspect van de stokvorm in Tai Chi Chuan luidt:

»  Zorg dat je altijd een stok achter de deur hebt  «