maandag 14 februari 2011

Wereld Tai Chi dag

Elk jaar, op de laatste zaterdag van april, is het Wereld Tai Chi dag. Dit jaar valt Wereld Tai Chi dag op 30 april. Op dezelfde dag als Koninginnedag dus. Alleen al daarom zijn alle ingrediƫnten voor een feest aanwezig. Er is genoeg te doen in de stad. De mensen zijn blij en hebben zin in een leuke dag. Ze willen zich verheugen want het is feest! Als de zon ook nog schijnt kan het niet meer stuk.


In een hoekje van het park de Weezenlanden, direct achter het Provinciehuis, kun je die dag een groep mensen zien staan die daar Wereld Tai Chi dag vieren.

Wat bezielt die mensen? Waarom een Wereld Tai Chi dag vieren, terwijl overal om hun heen Koninginnedag gevierd wordt? Wat in vredesnaam kan er zo leuk zijn aan een Wereld Tai Chi dag?

Dat zijn goede vragen waar niet direct een eensluidend antwoord op gegeven kan worden. Voor de een is die dag een dag van lekker Tai Chi'en. Een ander zal gewoon willen kijken en genieten van de uitvoeringen. Genieten van de vormen die geshowd worden. Een derde wil wel eens met eigen ogen zien en ervaren wat Tai Chi is. Misschien bestaat er wel gelegenheid om mee te doen! Weer een ander zal genieten van de koffie en de thee, de gesprekken en ontmoetingen. Zo heeft ieder een reden. Ook als je geen reden hebt is dat een goede reden: Per slot was je toch al in de stad om feest te vieren. En in dat hoekje van het park, daar achter het Provinciehuis, is zeker weten wat te doen. Dat zie je al van verre!

Dus kom en geniet. Dat is de bedoeling. Niets is verplicht. Doe mee als het je leuk lijkt. Doe niet mee als je niet wilt. Wees vrij. Wees de persoon die je bent. Wees!

En dat is nu net de essentie van Tai Chi: Wees!

Als je daar op dat pleintje komt zul je van Tai Chi een aantal vormen zien. Je ziet bewegingen. Je ziet vormen met stok, hand, zwaard of waaier. Soms gaat het traag. Soms snel. Soms zo langzaam dat je afgeleid wordt. Soms zo snel dat je het niet kan zien. Soms doet iemand de Tai Chi heel erg goed. Soms ontbreekt het nogal aan ervaring en is duidelijk sprake van een leerproces.

Toch hebben al deze mensen iets gemeen. In ieder geval zijn ze gekomen om Wereld Tai Chi dag mee te maken. Ze zijn gekomen om deel uit te maken van een wereldwijd fenomeen. Van een golf van Tai Chi die om precies 12 uur over de wereld trekt en ook Zwolle aandoet. Zij willen hiervan deel uitmaken. Zij zijn geen toevallige toeschouwer. Zij willen deel uitmaken van een wereldomvattend gebeuren. Zij dragen op hun eigen manier daar een steentje aan bij.

Zij zeggen op hun eigen manier en wijze dat Tai Chi niet vrijblijvend is. Dat Tai Chi ook van je vraagt om een stukje verantwoording op je te nemen. Een stukje van je eigen innerlijke energie te richten op de wereld om je heen. Om mede verantwoordelijk te zijn voor de wereld waarin je leeft. Ook dat is Tai Chi.

Op Wereld Tai Chi dag wordt iets van dat uiterlijke en het innerlijke zichtbaar gemaakt aan de wereld en aan jezelf. Op Wereld Tai CHi dag wordt van je gevraagd te zijn die je ten diepste bent. Wees!