maandag 28 maart 2011

Ademhaling en compressie

De meeste Tai Chi leraren wijzen de leerlingen erop zich niet bezig te houden met ademhaling als ze de vorm uitvoeren. Uiteindelijk zal de normale ademhaling samenvallen met dat deel van de vorm die uitgevoerd wordt. De leerling moet de aandacht richten op houding en techniek. De ademhaling zal dan daarmee gaan samenvallen. Dit is het normale leertraject.


We schenken in het dagelijkse leven over het algemeen geen enkele aandacht aan onze ademhaling. Toch doen we die volgens strikte regels. Als we bijvoorbeeld vragen "Wie heeft er zin in een feestje? Steek je hand op als je zin hebt". Als je op die manier je hand op steekt, adem je automatisch in. Je steekt nooit je hand op terwijl je uitademt. Het tegengesteldegeldt als je gaat springen. Voordat je springt, adem je uit. Tijdens de sprong houd je je adem vast. Dit is compressie. Er is geen tijd om in of uit te ademen. Na de landing adem je weer in.

Door eigen observatie en eigen aandacht tijdens uitvoering van de vorm kun je tot dezelfde conclusies komen. In het dagelijkse leven let je niet op je ademhaling. Maar als je koffie of thee in schenkt adem je in. Je schenkt nooit koffie in als je uitademt. Wel houdt je adem vast. Dat is compressie.

Compressie is heel iets anders als ademhaling in Tai Chi. De diepe langzame ademhaling van Tai Chi en Chi Kung is heel iets anders dan ademhaling in krachtsporten. Geen enkele bokser zal uitademen als hij slaat. Hij verliest kracht, heeft geen compressie en daarom verlies van energie. Bij tennis hoor je een speler vaak geluid maken op het moment van slaan. De ingeademde lucht wordt als het ware extra samengedrukt door deze compressie. Het resultaat is meer kracht. Meer energie. Meer snelheid. Bij jezelf heb je dat ook wel eens gemerkt als je iets zwaars optilt. Je maakt dan een kreunend geluid. Compressie wordt dus gebruikt om meer kracht te genereren.

De stembanden vormen hierin de cruciale factor. Zelfs een eenvoudige 'mmmmmm' leidt al tot compressie. Compressie en het daarbij gelijktijdig uitstoten van een geluid is NIET uitademen. Compressie wordt uitgevoerd door het smaller maken van je stembanden. Het smaller maken van de opening waardoor de adem kan ontsnappen. Het verschil is dat bij compressie de stembanden gesloten worden, en bij uitademen de stembanden geopend zijn.

In bijna ieder aspect van het leven kun je een samenhang zien tussen compressie en energie. Bij krachtsporten  kan daarom ook veel compressie worden waargenomen. De Tai Chi vorm wordt uitgevoerd met een normale ademhaling en aandacht, zonder de behoefte aan extra kracht door compressie. De natuurlijke ademhaling bij de normale dagelijkse gang van zaken is de norm. Wil je meer, dan moet je aan krachttraining gaan doen en je spieren oefenen.

Er bestaan twee typen van energie: De spieren (spierkracht) en interne energie (hydraulische energie). Een spier ontwikkelt kracht en sterkte. In Tai Chi trekken we niet aan spieren, we pompen ze op met interne energie en geven daar de vorm mee aan. Toch heb je nog steeds sterke spieren nodig om de interne energie naar buiten te brengen.

Als je alleen Tai Chi bewegingen uitvoert zonder kennis van deze energie en de inherente stuwing van Chi in je spieren, zul je nooit de aarding krijgen die gewenst is. Je Tai Chi zal krachteloos blijken te zijn.