dinsdag 29 maart 2011

Een intern systeem

Alle bewegingen binnen Tai Chi Chuan worden door drukverschillen aangestuurd. Wanneer de druk toeneemt, dan gaan de armen in een vloeiende beweging zijwaarts of opwaarts. Neemt de druk af, dan bewegen de armen zich binnenwaarts of naar beneden. Nooit zullen de armen bewegen zonder deze drukverschillen. Als ze dat wel doen, of onafhankelijk van deze drukverschillen, dan wordt dat niet als een Tai Chi beweging gezien.


Volgens William Chen worden alle bewegingen aangestuurd door drukverschillen in de vingers. Neemt de druk van de innerlijke energie toe, dan bewegen zich de vingers en handpalmen naar buiten. Neemt deze druk af, dan bewegen ze zich naar binnen.

Druk in de buik is de belangrijkste krachtbron. In het bijzonder is dat het centrale punt in de buik dat bekend staat als het Tan Tien (Dan Tien). Het Tan Tien bevindt zich in het midden van de buikruimte, ongeveer 5 centimeter onder de navel. Het is het centrum van het lichaam. Als we Tai Chi Chuan beoefenen moeten we daarom onze aandacht richten op dit punt omdat vanuit dit punt de druk door onze aandacht naar de vingers gestuurd wordt.

Door aandacht, bewustzijn, ontstaat er drukverandering. Dit is een uiterst belangrijk aspect: Aandacht! Je kunt dit ook natuurlijk ook wil noemen. Je wilt thee inschenken. Je wilt iets oppakken. Vlak voordat je inschenkt of oppakt bedenk je 'ik ga dat oppakken; ik ga die thee inschenken'. Je armen gaan en je pakt datgene op wat je wilt en schenkt die thee in. Met precies voldoende kracht. Met precies de goede beweging.

Alle bewegingen binnen Tai Chi Chuan worden gestuurd door een interne energie binnen in het lichaam in plaats van door spierkracht in de spieren. Ons spiergestel is erg belangrijk, maar komt op de tweede plaats bij de Tai Chi training. Dit is de reden waarom Tai Chi Chuan als een intern systeem beschouwd wordt.