zaterdag 27 maart 2010

Chi

Het Chinese karakter voor Chi wordt meestal vertaald met 'vitale energie' of 'levenskracht'. Letterlijk vertaald betekent Chi 'adem'. Eigenlijk bestaat er in onze westerse wereld geen goed woord dat alle betekenissen van Chi in zich draagt.

Chi is het centrale thema in de Huangdi Neijing, het meest complete medische document uit het oude China (ca. 50 vC). Chen Zenglei zegt in een analyse van Chi binnen de Chen traditie daarover de volgende dingen:



Chi verwijst niet naar

- de zuurstof die je inademt
- de verschillende soorten fysieke krachten in het menselijk lichaam (Li)

Chi verwijst wel naar

- goede/correcte Chi (Zhen Qi)
- oorspronkelijk Chi (Yuan Qi) (Hé, daar is 'Yuan' weer!)
- meridiaan Chi (Jingluo Zi Qi)
- gezuiverd Chi (Zhen Qi)
- intern jing (Neijing) (vorm van Chi binnen de gevechtssporten)

Vergeet bij al deze uitdrukkingsvormen van Chi niet dat de Chi in je lichaam zonder vorm, kleur of substantie is. Je kan Chi dus niet aanraken of meten. Toch weten serieuze Tai Chi beoefenaars dat dit een goede weergave is van de kennis en ervaringen die zij hebben.

Eigenlijk begint het een beetje vervelend te worden. Je wilde gewoon aan Tai Chi doen en dan blijken er ineens vijf vormen van Chi te zijn. Welke Chi hoort nu bij de Tai die je wilt doen? Want het ziet er naar uit dat de Chi ontwikkeld kan worden in verschillende vormen. Een leraar die enigzins wazig gaat kijken als je het hebt over het ontwikkelen van je Chi is waarschijnlijk niet de juiste leraar voor jou. Misschien moet deze leraar zelf nog de ultieme geheimen van de Chi in zijn Tai Chi gaan ontdekken. Misschien wordt het tijd om maar weer eens met je "Ultieme Vuist" op tafel te slaan.