vrijdag 26 maart 2010

Tai Chi, Yin en Yang en nog wat

Meestal zeggen we Tai Chi als we Tai Chi Chuan bedoelen. Tai Chi is de gebruikelijke afkorting voor Tai Chi Chuan. Tai Chi vertaalt zich letterlijk naar "de grote polariteiten van Ying en Yang". Chuan betekent letterlijk "boksen" en "balanceren". Zo gezien kan Tai Chi Chuan geïnterpreteerd worden als "hoogste vorm van boksen/evenwicht".

Duizenden jaren geleden is in China de theorie ontwikkeld dat er één universele kracht in het universum werkzaam is. Deze alles doordringende kracht noemde men Chi.

De Tao Te Ching zegt het zo:
The Tao that can be trodden is not the enduring and unchanging Tao.
The name that can be named is not the enduring and unchanging name.
(Conceived of as) having no name, it is the Originator of heaven and earth;
(conceived of as) having a name, it is the Mother of all things.
Volgens de theorie van Yin en Yang beweegt deze kracht zich oneindig tussen het constructieve en het destructieve op een evenwichtige wijze. Omdat de oorsprong van Yin en Yang gevonden kan worden in Chi, behoort Yin en Yang tot de aard van alle dingen in de kosmos.
De mens is dan ook doortrokken van Chi dat zich op een evenwichtige wijze manifesteert tussen de polariteiten van Yin en Yang. Tot het uiterste doorgetrokken: De mens is Chi en ieder aspect, iedere handeling, iedere gedachte bevat de polariteiten van Yin en Yang.

Deze gedachte, deze filosofie als je wilt, vormt de basis van Tai Chi.