woensdag 31 maart 2010

Is Tai Chi Chuan een geloof?

Is Tai Chi Chuan een geloof? Of nog erger: Is Tai Chi Chuan een sekte? Er zijn Christenen die hier een heel duidelijke mening over hebben. Als voorbeeld kan dit citaat gelden:

De beoefening van Tai Chi is geestelijk riskant. “De gevaren en de geestelijke beinvloeding zijn hetzelfde als bij de yoga. Daarom is onze conclusie dat we beter gewone gymnastiek kunnen blijven doen.” Een christen houde zich verre van mogelijk magische rituelen, om beïnvloeding door boze geesten en krachten te voorkomen (Bron: Christipedia)



Dit type beoordeling is in diverse vormen op internet terug te vinden. Altijd is de conclusie:

Col 1:16 want in Hem (= de Zoon van God) zijn alle dingen geschapen in de hemelen en op de aarde, de zichtbare en de onzichtbare, hetzij tronen, hetzij heerschappijen, hetzij overheden, hetzij machten: alle dingen zijn door Hem en tot Hem geschapen.

Ongetwijfeld heeft Tai Chi zijn wortels in de filosofie van het Taoïsme. Ongetwijfeld wordt daar gesproken over precies hetzelfde als wat in de Bijbel staat. Ik herhaal voor de volledigheid nog even het eerste hoofdstuk uit de Tao Te Ching: Chapter 1

The way you can go
isn't the real way.
The name you can say
isn't the real name.
Heaven and earth
begin in the unnamed:
name's the mother
of the ten thousand things.
So the unwanting soul
sees what's hidden,
and the ever-wanting soul
sees only what it wants
Two things, one origin,
but different in name,
whose identity is mystery.
Mystery of all mysteries!
The door to the hidden.



- Vertaling Ursula K. Le Guin (1998

De Tao spreekt over het onnoembare dat aan de basis staat van alle dingen. De Bijbel spreekt over God die aan de basis staat van alle dingen. Dit kan het conflict niet zijn, want alles wat door een mens over God gezegd wordt is niet God. God behoort in die zin mede tot het domein van het onnoembare.

Interessant genoeg heeft er buiten religie om altijd krijgskunst bestaan. Of deze kunsten nu geïnspireerd of beïnvloed werden door Boeddhisme, Taoïsme, Christendom of Islam, het afslachten van mensen kan moeilijk goddelijk geïnspireerd genoemd worden.
De oosterse krijgskunst kenmerkt zich door de drie-eenheid "mind-body-spirit". Hierin staat 'mind' voor intentie en aandacht. 'Body' voor lichaam; het fysieke lichaam en de ontwikkeling daarvan. 'Spirit' staat voor geest en filosofie.

Het bezwaar van Christenen richt zich niet op het met aandacht oefenen om met je lichaam tot een zo groot mogelijke prestatie te komen. Het bezwaar richt zich op de filosofie dat het "de chi is die je lichaam doortrekt". Een chi die btw ook door God geschapen moet zijn.

Dit is het Goddeloze punt waarvoor je als Tai Chi beoefenaar gewaarschuwd moet worden: Niet Chi, maar de Zoon van God is de oorsprong van alle dingen. Nergens echter wordt in welke Taoistische filosofie gesuggereerd dat Chi de oorsprong is van alle dingen. Wel wordt aangegeven dat de hele schepping doortrokken is van Chi. Deze gedachte wijkt niet zoveel af van de gedachte uit Genesis 1vs2 ".... en de geest Gods zwierf over de wateren".

Een gelovig Christen kan zonder bezwaar Tai Chi beoefenen. De lessen richten zich op aandacht en intentie, op lichaams-opbouw en houding en geestelijke harmonie. Contemplatie, nadenken en inzicht verkrijgen zijn zeker zaken die zich ook voordoen in de Christelijke levenssfeer. Eigenlijk zijn juist dit de dingen die God van je vraagt voor je eigen welzijn en dat van anderen. Chi is geen geloof. Chi behoort tot de aard der dingen.

Bij twijfel: Zoek. Denk na. Overweeg. Twijfel. Wees niet bang. God vraagt dat!

...... Ik zeg niet gelóóf; ik zeg vertróuw. Vertrouwen is een natuurlijke gift. Het moet wel van God komen - Waar kan het anders vandaan komen? Je brengt je twijfel met je mee - vertrouw er op, vertrouw op je vragen en ga ze niet gauw invullen met van buitenaf geleend geloof: van je ouders, van de priesters, van de politici, van de samenleving, van de kerk. Je twijfel is iets prachtigs omdat het van jou is; het is iets moois omdat het authentiek, echt is. Uit deze authentieke twijfel zal op een dag authentiek vertrouwen groeien. Het zal een innerlijke groei zijn en niet van buiten opgelegd......   ...... Twijfel is rondtasten in het duister, maar er is een deur. Als Boeddha die kon vinden, als Jezus die kon vinden, als ik hem kan vinden, waarom jij dan niet? Iedereen is in staat die deur te vinden - maar je bent bang om rond te tasten, dus je zit in je duistere hoekje te geloven in iemand die die deur gevonden heeft.....

- Osho, Leven en sterven - op een onbekende reis p. 26,27