zaterdag 27 maart 2010

Yin Chi en Yang Chi

Volgens de Chinese traditie is de mens een onderdeel van de kosmos. De mens wordt gevoed door dezelfde bron als die waar de kosmos mee gevoed wordt: Chi. Net zoals de kosmos zich beweegt tussen de polariteiten van Yin en Yang, beweegt de mens zich ook tussen deze polariteiten. Geboorte, groei en overlijden werd in het verleden gezien als het groeien en vervagen van Chi. Het is Chi dat de mentale en fysieke conditie van de mens bepaalt. De manier waarop Chi zich manifesteert noemen we meestal de aard van de dingen.


Het is deze ontwikkeling van Chi, in combinatie met de contrasterende krachten tussen Yin en Yang, dat Tai Chi Chuan zo'n uniek systeem maakt. Tai Chi Chuan is daarom zowel een mentale als een fysieke discipline. Zonder een juiste opleiding, of tenminste een juist begrip van dit concept, kun je nooit de ware betekenis hiervan begrijpen of ervaren.

De manier waarop Chi zich uitdrukt gaat altijd naar het dichtstbijzijnde punt van balans en harmonie. Dit punt wordt Tai Chi genoemd: "Het Grote Ultieme".

Yin Chi of Yang Chi is Chi dat beweegt van de ene stabiele toestand van harmonie en/of balans naar de volgende toestand van harmonie en/of balans.

Met andere woorden: Raakt de stabiele toestand van harmonie en balans (Tai Chi) uit evenwicht dan zal Chi gaan 'stromen' tot de volgende stabiele toestand bereikt is. Omdat sprake moet zijn van evenwicht zal er bij meer Yang Chi op het ene punt op een ander punt meer Yin Chi zijn.

Voor nu is het van belang te onthouden dat ten alle tijde het evenwicht, de 'Tai Chi', gezocht zal worden. Jij zoekt niet, de Chi zal zoeken. Hierdoor kunnen er in je lichaam plekken zijn die meer Yin dan Yang zijn. Omgekeerd geldt vanzelfsprekend hetzelfde.

Je leraar zal je in de beginfase van de Tai Chi lessen bijvoorbeeld leren dat als je ene been 'vol' is het andere been 'leeg' zal moeten zijn. Dit wordt ook wel zo gezegd: 'Als je ene been Yang is, dan moet het andere Yin zijn'. Zoals je op dit moment misschien wel zult aanvoelen is dit een vrij ruwe omschrijving van een van de meest subtiele fenomenen die er zijn. Te weten: Chi.

Later zul je gaan ervaren dat de Chi werkelijk stroomt. Je leert hem herkennen. Op dat moment begin je iets te leren over evenwicht en harmonie en balans. Deze kennis zal je gaan helpen op de eerder genoemde punten van vechtkunst, gezondheidsoefening en levenskunst.