donderdag 25 maart 2010

Tai Chi is vechtkunst, gezondheidsoefening en weg tot levenskunst

Deze stelling is een goed uitgangspunt om je eigen positie onder de loep te nemen. Problemen in het leven ontstaan vaak door te hoge of verkeerde verwachtingen. Een conflict met een ander kan ontstaan doordat je verwacht dat de ander iets doet, terwijl de ander in het geheel niet beseft dat er iets van hem of haar verwacht wordt. Dit is de basis voor veel ruzies en meningsverschillen. Ik beweer hier niet dat dat altijd zo is. Ik gebruik dit voorbeeld om je eigen verwachtingen over Tai Chi te toetsen aan de werkelijkheid. Dan wordt je straks in ieder geval niet teleurgesteld als je je leraar uitkiest.



Je hebt de films met Bruce Lee gezien en martial-arts lijkt je wel wat. Als je nu een leraar uitkiest die gericht is op 'bevordering van gezondheid en geestelijk welzijn' loop je het risico je energie niet kwijt te kunnen. Deze leraar zal veel aandacht schenken aan innerlijke rust en ademhaling 'ter bevordering van je geestelijk welzijn'. Misschien kun je het zelfs ervaren als emo-surfing. Deze Tai Chi leraar hoeft niet slecht te zijn. Hij zal alleen je verwachtingen niet waar maken en je verveelt je mateloos tijdens de lessen. Maar pas op: Geef de leraar niet de schuld. Jijzelf hebt niet goed opgelet bij het kiezen.

Omgekeerd geldt hetzelfde natuurlijk voor de leerling die vanwege de stress op werk, huwelijk en gezin besluit op Tai Chi te gaan omdat Tai Chi de innerlijke rust bevordert. Komt deze persoon bij de leraar die een groot liefhebber is van Bruce Lee, dan voorspel ik een grote toename van stress bij deze leerling.
Ook deze Tai Chi leraar kan een heel goede leraar zijn, maar hij zal niet passen bij de behoefte die de leerling op dat moment heeft.

Op iedere leraar is de uitspraak "in de leerling herkent men de meester" van toepassing. Een goede Tai Chi leraar zal je kunnen onderwijzen en doorverwijzen in al de aspecten van 'vechtkunst', 'gezondheidsoefening' en 'levenskunst'.

Voor jou als leerling ontstaat het probleem dat je tijdens de Tai Chi vorming gaat merken dat je meer aandacht moet gaan geven aan je 'vechtkunst' of aan je 'gezondheidsoefening' of aan je 'levenskunst'. En, shit, dat wilde je niet. Je wilde vechten. Je wilde ontstressen, Je wilde gezond worden.

Helaas. Tai Chi zal je zelf de weg gaan wijzen. Tai Chi zal je gaan vertellen dat er nu meer tijd aan 'vechten' of 'gezondheid' of 'levenskunst' besteed moet gaan worden. Daar heb je weinig inspraak in. Je zal gewoonweg 'weten' dat het tijd is om meer te vechten; meer gezond te worden; meer intern te gaan. Dat ga je jezelf vertellen zonder dat iemand je dwingt.

Je wilt dit omdat je anders nooit met die "Ultieme Vuist" op tafel kunt slaan.