donderdag 25 maart 2010

Zin en onzin in Tai Chi

Zo, jij wilt dus aan Tai Chi doen? Dat is goed voor je lichaam. Goed voor je bloeddruk. Die Chinezen hebben het altijd al goed bekeken. De restaurants zijn goed en voordelig. De economie gaat daar uitstekend. En met je zittende leven begrijp je volmaakt dat Tai Chi voor jou DE sport  is.
Dat wisten de Chinezen ook al. Moe worden kun je altijd nog. Daar is de sportschool voor. Heel slim bedacht is het eigenlijk wel. Je voert wat trage bewegingen uit. Je doet wat ademhalingsoefeningen en luistert goed naar je Sifu, je leraar, want die heeft de kennis. Zo leer je Tai Chi heel snel en doe je ook nog wat aan beweging. Het mooie van deze combinatie is: Je wordt er gezond van en je wordt niet moe.



Je Sifu zal je waarschijnlijk vertellen dat Tai Chi een Chinese bewegingsleer is. Een leer uit een ver verleden en dat heel veel Chinezen daar al eeuwen heel gezond van zijn geworden. Gelukkig is deze geheime materie nu ook naar het Westen gekomen en kunnen wij daar ons voordeel mee doen. Hij zal je vertellen dat deze bewegingsleer heel goed is voor je bloeddruk en je artritis. Dat je spieren soepel en sterk zullen worden en dat je heel gezond kan worden omdat verkoudheden en gewichtsproblemen als vanzelf verdwijnen.

Het probleem is: Deze leraar liegt, want hij begrijpt niets van Tai Chi.
Het probleem is: Deze leraar liegt niet, want hij vertelt je de waarheid over Tai Chi.

Er zijn Tai Chi beoefenaars die na jaren Tai Chi beoefenen niets begrepen hebben van Tai Chi, maar die wel uitstekend op de hoogte zijn van de Tai Chi-beginselen. Deze mensen beseffen weinig van de werkelijke inhoud van Tai Chi, maar zijn wel heel gezond en soepel. Ze bereiken wellicht ook die hoge leeftijd.

Dus Mikage, wat is er dan aan de hand? Waarom kraak je die goede bedoelingen zo af? Wat zou je nog meer willen wensen? Is dit niet goed genoeg?

Ehhh, nee. Eigenlijk vind ik het niet goed genoeg. Dat vind ik omdat het verkoopargument van de gemiddelde Sifu niet juist is. Tai Chi wordt door hun verkocht als een bewegingsleer. Een leer waarbij, als je maar precies doet wat is voorgeschreven (de vorm), alles met je goed zal komen. De historie van Tai Chi is echter een vechtopeiding. De leerlingen werden getraind voor vechtsituaties. Weliswaar op een andere manier dan in de sportschool waar spieren getraind worden. Tai Chi is een innerlijke vechtsport. Het innerlijk wordt getraind. Bij de Tai Chi training is het uiterlijk de 'vorm' en het 'innerlijk' de sturing van de vorm.

Bij boksen moet je raak slaan. Bij Tai Chi voer je trage bewegingen uit. Hoe kan zo'n trage beweging nu veel beter zijn dan de vuistslag van de bokser?

Hoe komt het dat de letterlijke vertaling van Tai Chi Chuan "Ultieme Vuist" is?

Zou het dan toch met boksen te maken hebben?