maandag 29 maart 2010

Tensegrity

Tensegrity begint een begrip te worden in de wereld van martial arts, chi running en pilates. Dat is terecht! Want tensegrity maakt op zijn eigen manier helder waar het in deze sporten om gaat. Ook voor de serieuze Tai Chi beoefenaar is kennis van dit begrip van onschatbare waarde. Meer nog dan de aanbeveling van je leraar om je te ontspannen en los te laten. Dat komt omdat tensegrity laat zien dat er in ontspanning nog steeds spanning is. Men kan volkomen ontspannen zijn en toch niet ter plekke neerstorten vanwege die ontspanning. Iets houdt je nog steeds overeind. Als het niet de spieren zijn, wat is het dan wel? Daar komt tensegrity van pas. Wellicht geeft het ook inzicht waar we met het ontspannen op moeten letten.



"Shoong means "to relax, "to loose, "to give up," "to yield." It is a term that has been adapted and incorporated into the specialized terminology traditionally used by T'ai Chi masters. It is said that when the famous T'ai Chi master Yang, Chen-fu was training the late master Cheng Man-c'hing, Master Yang reminded his student daily to "be shoong, be really, really shoong." "If your are not shoong, " Master Yang would say, "even just a little bit not shoong, you are not in the stage of shoong. Your are then in the stage of a loser of T'ai Chi; you will be defeated."
- Waysun Liao, T'ai Chi Classics, 1995, p. 30

Shoong (sung) betekent: Ontspannen, loslaten, opgeven, toegeven. In Tai Chi betekent dit volledig ontspannen, loslaten, opgeven, toegeven. Er mag niets over blijven dat nog een beetje 'niet Shoong' is.
In de Tai Chi lessen wordt aandacht besteed aan ademhaling, loslaten van gedachten, loslaten van spierspanning. Het doel is bewustmaking en methoden aanleren om je te helpen te 'ontspannen' omdat dit de basis is van Tai Chi. Alleen bij een volledige ontspanning kan de Chi stromen en gestuurd worden.

Een mens bestaat voor ongeveer 70% uit water. De rest is een vel, wat botten en nog een beetje overig spul. Gewoonlijk ervaren we dat we kunnen staan en lopen door de botten en spieren die we hebben. Bij ontspanning denken we dan al gauw aan het ontspannen van de spieren. De botten houden ons dan wel overeind. Toch? Maar waar blijft dat water dan? Die 70%?. Die zou dan toch, zelfs met botten en spieren, naar beneden moeten zakken? Eigenlijk zouden we er als een soort Barba Papa's uit moeten zien. Dat doen we niet. Waarom niet wordt dan de vraag. We doen dat niet omdat dat water in de cellen opgesloten zit. Iedere cel heeft een omhulsel en een beetje inhoud. En al die omhulsels zitten allemaal naast elkaar en lijken aan elkaar vast te zitten. Als het ene omhulsel beweegt, volgt het andere: Ze zijn één geheel, en toch ieder afzonderlijk.

Tussen deze eenheden bestaan zekere bindende krachten. Je valt niet uit elkaar, maar blijft één geheel. Shoong betekent vertrouwen hebben op deze zekere krachten en spanning die in je lichaam inherent aanwezig is. Het betekent het leren herkennen dat alle afzonderlijke eenheden heel goed in staat zijn om zonder jouw mentale tussenkomst toch deze eenheid te bewaren. Balans te vinden waar onbalans is. Ogenblikkelijk te reageren en te compenseren waar onbalans ontstaat. Shoong is ontspanning binnen spanning. Shoong is Tai Chi.

Minder spierspanning is meer ruimte voor de afzonderlijke eenheden om te reageren en te compenseren. Minder mentale spanning is meer vrijheid voor de afzonderlijke eenheden om te reageren en te compenseren. Zonder mentale tussenkomst reageert je lichaam veel sneller dan met deze tussenkomst. Denk aan bijvoorbeeld het je vingers branden aan de open haard. Of aan de concertpianist die snel en foutloos speelt. Zijn vingers gaan, zonder dat hij denkt aan zijn zorgen van dat moment. Het lichaam heeft het over genomen. De geest stuurt. Dat is Tai Chi.

Deze link gaat diep in op tensegrity (vergeet niet te klikken op the geometry of anatomy). Bestudeer dit. Maak je dit eigen. Leer te vertrouwen dat je lichaam voldoende is. Daar ben 'jij' niet bij nodig. Leer dat. Dan wordt je "shoong". Dat is Tai Chi.

"A flower is relaxed."
-  Charlotte Selver