zondag 23 mei 2010

Over angst en gebrek aan aarding

Met logisch redeneren en met gebruik van je verstand kun je angst, stress en onzekerheid niet laten verdwijnen. Dus waar zouden deze zorgen dan wel op reageren? Want angst en onzekerheid is één van de basis-oorzaken van rugklachten bij heel veel mensen. Angst en onzekerheid is daarbij ook een veel voorkomende en lastige menselijke eigenschap. Dus wat kun je doen?



Je kunt je angst in ieder geval niet wegdenken. Je kunt tegen jezelf zeggen om 'het naast je neer te leggen' of er 'overheen te komen'. Maar dat werkt over het algemeen niet. Je kunt met je verstand je angst wegredeneren door jezelf te vertellen dat je je aanstelt. Ook dat werkt niet echt. Je kunt met vrienden praten of met hulpverleners. Vaak blijven de zorgen nog steeds aanwezig en helpt ook dat niet echt. Je kunt het eruit zweten op de sportschool. Hoewel dat lichamelijk natuurlijk best wel goed kan zijn kost het tijd en is succes niet verzekerd.

Ieder mens maakt perioden van angst en onzekerheid door. Dat is bijna universeel voor de mens en varieert van mens tot mens in heftigheid. Door de aard van angst en onzekerheid kun je die niet wegdenken. Dat is hetzelfde als tegen en depressief iemand zeggen dat die 'positief' moet denken. Als die persoon dat kon, dan was die persoon niet depressief.

Ons eigen denken maakt ons meestal in de eerste plaats angstig en onzeker. Net zomin als je vuur met vuur kunt bestrijden, kun je denken met denken bestrijden. Angst heeft bijna altijd te maken met een bepaalde wijze van interpretatie van geest en lichaam. Dat wil zeggen: Je zelfbeeld, je vitaliteit en je aandacht verplaatst zich in het algemeen uit je lichaam naar boven, in je hoofd. Als je je zorgen maakt  of gestresst bent, dan zit je waarschijnlijk 'in je hoofd', in tegenstelling tot 'in je lichaam' zitten of 'lekker in je vel' zitten.
Je maakt daarbij gebruik van spierspanning, stijfheid en een oppervlakkige ademhaling om het vervelende gevoel in je buik te verdrijven dat ontstaat bij angst en zorgen. Je hoofd krijgt het behoorlijk druk als het gaat malen en van daaruit je zintuigen activeert om alert te zijn op gevaar. Dit proces is zo normaal en gewoon dat het moeilijk of zelfs onmogelijk is om het met pure wilskracht te stoppen. Het resultaat is vaak hoofdpijn, rugpijn of nekpijn.

Dus wat kun je doen?

Maak het jezelf moeilijker om je zorgen te maken. Je geneest angst en stress door het erg moeilijk te maken om angstig te blijven. In Aikido bijvoorbeeld werp je je tegenstander niet met brute kracht omver. Nee, je plaatst je zodanig voor je tegenstander dat die zijn balans niet kan houden.
Op dezelfde manier bestaat er een punt waarin het moeilijk is om je zorgen vast te blijven houden. Het is nagenoeg onmogelijk je evenveel zorgen te maken als je je aandacht weer naar beneden je lichaam inbrengt. Als je je ademhaling, je beweging en levenslust concentreert in je midden, je buik. Dit noemt men aarden.

Een gebrek (een tekort) aan aarding is het geest-lichaam patroon dat aan de basis staat van alle angsten en zorgen. Je kunt nooit je angsten overwinnen zonder een of andere vorm van aarding toe te passen.

Als je geaard bent zul je niet noodzakelijkerwijze stoppen met je zorgen maken, maar het wordt lastiger je zorgen te maken. Daardoor kan je verstand en je denken weer wat invloed krijgen. Als je eenmaal geaard bent, dan heb je een wapen in handen om je angst met je verstand te verdrijven.

Om je angsten te overwinnen is het noodzakelijk om efficiënte aardings-oefeningen te doen als direct antwoord op die angsten. Daarom is het niet voldoende om een uurtje per week aan Tai Chi te doen. De aarding moet gekoppeld worden aan die angsten en niet los daarvan gezien worden.


Een goed gekozen specifieke aarding-oefening kan binnen enkele minuten worden uitgevoerd. Helaas weten de meeste mensen niet dat dit in zo korte tijd kan, aangenomen dat men überhaupt weet wat aarden is.


Het is gemakkelijk om te aarden als je al kalm en relaxed bent. De uitdaging zit erin om te kunnen aarden als je uit je (geestelijk) evenwicht bent. Eén van de beste oefeningen uit de klassieke yoga is de buiklift. Deze oefening is het best bekend als een oefening voor langer/gezonder leven mede door de stimulatie van de interne organen. Hij is vitaal voor de beheersing van de meeste ademhalingstechnieken. 


Een voorbeeld met uitleg is hier te vinden.



Onthoud in ieder geval dat je, in geval van geestelijk uit evenwicht zijn, gaat aarden en dat niet los gaat zien van je uit evenwicht zijn. Tai Chi helpt je met de technieken en is op de lange duur heel goed voor je lichaam en je welbevinden. Maar in geval van 'nood' hoef je dus niet een hele week te wachten op dat uurtje Tai Chi les: Je kunt zelf al aan de slag!