dinsdag 25 mei 2010

Tai Chi lopen (Tai Chi walking)

In het vorige artikel 'de anatomie van zinken' is ingegaan op het lopen en de effecten zwaartekracht op alle lichaamsbewegingen. Als slot is geconstateerd dat vallen en uit evenwicht zijn een ongewenste situatie is in Tai Chi. Toch is dit wat we feitelijk dagelijks doen. We vallen van het ene been in het andere om vooruit te komen. Eigenlijk storten we dagelijks tientallen keren neer. Dit gaat zo soepel en op een zo natuurlijke wijze dat we dat niet eens meer merken. En toch, als iedere stap die je zet een valbeweging is, dan is er iets niet goed. Dan wordt energie gebruikt, en nog belangrijker, je lichaam gaat zich aanpassen om die continue valbeweging te compenseren. Dit resulteert in klachten met betrekking tot je houding.



Heb je je ooit afgevraagd waarom alle schoenen van hakken voorzien zijn? En waarom Tai Chi schoenen plat zijn, zonder hakken? Dat heeft te maken met de anatomie van lopen. De anatomie die de orthopeed vertelt dat als de hak maar hoog genoeg is, de voet eerder de grond raakt. Hierdoor wordt het lichaam minder belast. De hak is goed! En je ouders en de jeugdgezondheidszorg hebben je geleerd dat je op goed schoeisel moet lopen. En goed schoeisel is voorzien van een hak en laat de voet goed afrollen. Maar is dat ook zo? Er is een groeiende beweging die de voordelen van 'blootvoets' lopen inziet. Per slot hebben wij door alle eeuwen heen op blote voeten gelopen. Pas de laatste paar honderd jaar zijn wij schoenen gaan gebruiken. Onze voet is gebouwd op blootsvoets lopen. De gevolgen van schoenen met hakken zijn niet altijd positief te beoordelen. Zie ook dit wikipedia artikel. Laat een en ander bezinken en vraag je af of je misschien niet wat meer de sloffen aan moet trekken. Veel lichamelijke klachten ontstaan door schoeisel waarvan men zegt dat de hak de schok van de landing opvangt (blote-voeten-lopers landen helemaal niet op de hak!).

De hak vangt de schok van de landing op. Je land op je hak. Je valt! Je valt, en om je val op te vangen doe je dat met de hiel! Je hebt geleerd om zo te vallen, om zo te lopen. En de schoen-industrie bevestigt je daarin. Dit is niet helemaal kritiek, want als je niet geleerd wordt om goed te lopen, dan kun je tenminste hulpmiddelen toepassen waardoor de schade beperkt wordt. Maar dat betekent niet dat wat we gewend zijn en wat ons geleerd is, dat dat goed is. Er is teveel bewijs dat schoenen helemaal niet zo goed zijn voor ons lichaam. Teveel bewijs dat schoenen schade toebrengen.

De remedie is dus: Als je loopt, zorg dan dat je niet valt. En zorg dat je niet op je hak neerkomt. Dit lukt dus niet door je been op te tillen (de dij omhoog te brengen) en naar voren te buigen, waardoor je valt. Hier komt Tai Chi lopen om de hoek kijken. Het is wat lastig uit te leggen, maar het volgende filmpje laat je zien wat met Tai Chi lopen bedoeld wordt: http://www.youtube.com/watch?v=-wbdKSUus3U target="_blank"

Wil je helder en onafhankelijk geïnformeerd worden over de (positieve- of negatieve) gevolgen van blootsvoets lopen op het lichaam? Kijk dan bij de Harvard universiteit naar de onderzoeken daarover.