donderdag 13 mei 2010

Hoe voelt Tai Chi?

Veel meer mensen doen aan Tai Chi Chuan dan dat er mensen zijn die andere vormen van gevechtskunst beoefenen. Eén van de redenen daarvoor is dat Tai Chi Chuan een volkomen andere insteek heeft dan andere vormen van gevechtskunst.

Tai Chi richt zich op het toepassen van energie en de energiebalans in het lichaam. In tegenstelling tot het direct aanspreken en ontwikkelen van spieren wordt de energie in het lichaam aangesproken. Ondanks dat worden de spieren en gewrichten ontwikkeld. De spieren, botten en gewrichten worden sterker. Het uithoudingsvermogen wordt groter. En alle spieren en gewrichten worden uiterst gezond. Maar het echte plezier in Tai Chi ervaar je in de toename van energie. Energie waarvan je bewust wordt dat je die kunt terugvinden in je lichaam.


Als je liever niet zo actief bent en liever een boek leest of een film kijkt, dan kan voor jou gelden dat je ook zou kunnen genieten van Tai Chi. Bij Tai Chi wordt er niet geschreeuwd of gesteund in de lessen. Er draait geen keiharde muziek. Je doet geen push-ups. Je hoeft niet je target op de fiets of loopband te halen. Anderen schreeuwen je niet toe dat je harder moet, dat je beter moet, en dat je het uiterste uit jezelf moet halen. Niets van dat alles. Je krijgt een geweldige workout. Je transpireert niet. Je lichamelijke conditie schiet met sprongen omhoog. Je hebt geen pijn, geen hoge hartslag. Je baad niet in je eigen zweet. En toch voel je je na afloop van de les en oefening fris en ontspannen. Soepel, tevreden en vol met energie. Licht. Je voelt je licht.

Eén van de meest verbazingwekkende dingen in Tai Chi is het gevoel van lichtheid. Wanneer je lichaam zich vult met energie (een langdurige energie) wordt het minder naar beneden getrokken. Er ontstaat veerkracht in je lopen. Je geest blijft kalm. Er ontstaat een soepelheid in alle aspecten van je leven. Zowel lichamelijk, als in je gedachten.

Hoewel Tai Chi Chuan een gevechtskunst is richt Tai Chi zich niet op brute kracht. De gevechtstechnieken van Tai Chi behoren tot de beste technieken ter wereld. Ze richten zich op bewustzijn, aandacht en het vermijden van brute kracht. De gevechtstechnieken van Tai Chi Chuan leren je aan te voelen wat gaat gebeuren voordat het gebeurd. Hierdoor ben je gereed voordat de tegenstander beseft dat je al weet wat die zal gaan doen. Dit geeft je een geweldig competitief voordeel. Mocht desondanks brute kracht nodig zijn, dan beschik je op precies het juiste moment over een geweldige hoeveelheid energie die je tegenstander onherroepelijk zal uitschakelen. Tai Chi Chuan heet niet voor niets 'de ultieme vuist'.

In veel Spaghetti Westerns staan in een tweegevecht de 'good guy' en de 'bad guy' tegenover elkaar. Vaak heeft de slechterik een zwarte hoed, een onverzorgde baard en een gemene blik. De goede heeft iets wits aan en beschikt over dezelfde harde, doch veelal sympathieke, blik. Als je goed oplet, dan kun je zien dat zodra de 'slechterik' zijn hand naar de revolver beweegt, de 'goede' zijn revolver trekt, schiet, en wint. Dat gebeurt in Westerns natuurlijk altijd. Maar...

Maar... De juiste vraag moet zijn: Wie is er in het voordeel? Degene die als eerste de revolver trekt, want die is toch een fractie eerder (vgl. brute kracht). Of degene die wacht op de actie van de tegenstander waardoor hij sneller kan reageren (vgl. bewustzijn en aandacht)? Het juiste antwoord op deze vraag kun je in Tai Chi leren en moet zijn: Degene die afwacht is in het voordeel.